Jídlo a pití

Základem kyperské stravy jsou tamní přírodní produkty obohacené o prvky anglické, turecké a řecké kuchyně a také kuchyně Blízkého Východu. To činí ostrovní jídla velmi pestrá. Dnes se i ve městech udržuje typický způsob venkovského stravování. Pro vaření Kypřané používají často to, co najdou u cesty. Ať už jsou to šneci, kapary či různé bylinky. Ovoce a ořechy se nakládají do oleje nebo do medu, čímž vzniká chutný suvenýr, který můžete dovézt svým přátelům či rodině.

Doporučujeme: levné letenky

Pro úpravu jídla je důležité dřevěné uhlí, které se používá jako topivo nejen ve většině domácností, ale i ve stáncích, které vám nabízejí opékané ryby či jiné maso. Právě proto je jeho výroba v horských oblastech zdrojem příjmu pro celé rodiny. Národním jídlem jsou brambory a kléftiko, které se peče ve velkým hliněných pecích.

Ostrov má velký potravinový potenciál, a tak se dováží jen velmi malé procento potravin. Většina toho, co je na ostrově k dostání, je původní.

A co se na Kypru hojně pěstuje? Na severním pobřeží jsou to citrusy, v pohoří Tróodos jak vlašské, tak lískové ořechy a zdejší specialitkou jsou také ořechy pekanové, v jihovýchodní oblasti se dobře daří bramborám a Mesaórie je plná obilných polí.

Místní jídla jsou většinou nabízeny v hotelech formou bufetu, což pro turisty přináší možnost ochutnat kyperské speciality podle libosti. Kypřané sice na snídani nedávají moc velký důraz, ale nabídku přizpůsobují podle zvyklostí turistů, a tak se někdy snídaně podávají během celého dopoledne.
Na venkově můžete ochutnat pravou polévku „trachaná“, kterou si Kypřané většinou ke snídani dopřávají.

Co se týká stolování, nejprve se nabízí saláty, zelenina nebo v oleji naložené listy čočky, pak přijdou na řadu předkrmy teplé, jako třeba kozí sýr nebo malé rybky, které se jedí i s hlavou a ocasem, poté hlavní chod tvořený masem nebo rybou a na závěr následuje sladká tečka. Jídelníčky bývají dvojjazyčné, v angličtině a řečtině, občas i v němčině. Místní speciality nemají překlad, podle toho je poznáte. V cenách za jídlo už sice je zahrnuto dýško i daň, ale obvykle se ještě přidává spropitné ve výši 10% z ceny.

Kypr vám nabízí širokou škálu chutných alkoholických nápojů. Nejčastěji se podává místní sherry, víno Commandaria a nápoj Brandy Sour. Jeho základ tvoří kyperské brandy a jedinečnou chuť mu dodá citrónový sirup a angostura. Do toho se přidává ještě sodovka. Jako správní Češi byste neměli vynechat ochutnávku kyperského piva firmy KEO a Carlsberg. Ani milovníci vín nepřijdou zkrátka, protože víno tvoří nejdůležitější zemědělský produkt ostrova. Je tu velká nabídka zejména vín bílých a růžových. Z teplých nápojů se nejvíce pije sáčkový čaj, poté káva. Zato mladí Kypřané preferují frappé (studenou napěněnou kávu).


Doporučujeme: Kypr | Dovolená Kypr | Last minute Kypr | Kypr | Levné ubytování | Cestovní kancelář | Dominikánská republika | Kréta | Kypr | Portugalsko | Turecko | Řecko | Kypr dovolená | | Kypr dovolená |

Vyražte na dovolenou s INVIA.CZ. S nabídkou největšího online prodejce zájezdů můžete na jednom místě, v přehledné formě a z pohodlí vašeho domova, vybírat zájezdy od 200 cestovních kanceláří, letenky do celého světa, ubytování v České republice a v zahraničí, online autopůjčovnu a další cestovatelské služby a informace. Dovolená s INVIA.CZ je bez rizika.